Skip to main content
Αθλητικές Κακώσεις του Γόνατος - Δρ. Καραδήμας Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Με την έννοια κακώσεις γόνατος εννοούμε τους τραυματισμούς που συμβαίνουν στο γόνατο κατά την διάρκεια αθλητικών ή καθημερινών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το γόνατο είναι μια άρθρωση που δέχεται πολλά φορτία, σηκώνει δηλαδή πολύ βάρος, κατά την διάρκεια της βάδισης, πόσο μάλλον και κατά την διάρκεια της άσκησης.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ανθρώπων:

  • 1η κατηγορία: είναι οι αθλητές και όσοι προπονούνται και γυμνάζονται τακτικά και διατηρούν τους μύες τους σε καλή κατάσταση
  • 2η κατηγορία: είναι οι άνθρωποι που αθλούνται ή γυμνάζονται περιστασιακά. Δηλαδή αυτούς που ονομάζουμε αθλητές του Σαββατοκύριακου
  • 3η κατηγορία: Είναι οι άνθρωποι που δεν αθλούνται γιατί δεν τους εμπνέει είτε γιατί δεν έχουν χρόνο, αλλά είναι δραστήριοι στην καθημερινότητα τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στον πληθυσμό είναι το βάρος, η κούραση, η κακή διατροφή, η ελλιπής προπόνηση και ζέσταμα, το ανώμαλο έδαφος και ο κακός αγωνιστικός χώρος και η ελλιπής αποκατάσταση παλαιοτέρων τραυματισμών.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί του γόνατος είναι οι θλάσεις των μυών, η ρήξη του μηνίσκου, η ρήξη των χιαστών (πιο συχνά του προσθίου και λιγότερο συχνά του οπισθίου), η διάταση ή η ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου και οι βλάβες στον χόνδρο που οδηγούν σε αρθρίτιδα.

Όταν κάποιος τραυματίσει το γόνατο του, αν η βλάβη είναι σοβαρή, το γόνατο πονάει, πρήζεται και δεν μπορεί να το πατήσει. Σαν πρώτες βοήθειες θα μπορούσε να ξεκουράσει το πόδι του βάζοντας το ψηλά πάνω σε ένα μαξιλάρι, να βάλει πάγο στο γόνατο τυλιγμένο με μια πετσέτα (για να μην πάθει έγκαυμα) και να πάρει ένα παυσίπονο Αν δεν υποχωρεί ο πόνος ή το πρήξιμο ή χειροτερεύει μέσα σε λίγες ώρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ορθοπεδικό.

Συνήθως η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζονται επέμβαση. Συνήθως η ρήξη μηνίσκου και η ρήξη προσθίου χιαστού είναι βλάβες που δεν υποχωρούν από μόνες τους και επειδή κάνουν ζημιά στον χόνδρο και μπορεί να προκαλέσουν αρθρίτιδα, πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση αρθροσκόπησης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται με ειδική κάμερα, μέσω της οποίας φαίνεται κατευθείαν η βλάβη και η αποκατάστασή της γίνεται εύκολα και γρήγορα. Είναι αναίμακτη, χωρίς ιδιαίτερες τομές στο δέρμα και προσφέρει πολύ γρήγορη αποθεραπεία και αποκατάσταση.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι πως όταν πρόκειται να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση, έρχεται το πρωί στην κλινική, αφού έχει ολοκληρώσει τον προεγχειρητικό του έλεγχο και τον έλεγχο Covid-19, χειρουργείται αμέσως μετά, η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου μισή με μια ώρα, ανάλογα με την περίπτωση, και το απόγευμα πάει στο σπίτι του περπατώντας ακολουθώντας τις δοθείσες οδηγίες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφει στην δουλειά του, ανάλογα την φύση της εργασίας του. Αν είναι δουλειά γραφείου σε 3-4 μέρες μπορεί να πάει στη δουλειά του.

Ελευθέριος Καραδήμας, MD, MSc

Ορθοπαιδικός Χειρουργός