ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός, η οποία προκαλεί δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Πρόκειται για μία σύνθετη παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός, κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο στρίβει προς τα υπόλοιπα και ταυτόχρονα δημιουργείται στη μέσα πλευρά του ποδιού ένα επώδυνο εξόγκωμα (μία επώδυνη εξόστωση). Συνήθως επηρεάζονται και τα υπόλοιπα δάχτυλα του ποδιού.

Αιτίες – Παράγοντες

Η αιτία είναι πολυπαραγοντική. Οφείλεται συνήθως σε κληρονομικούς παράγοντες και σε πιθανό ρευματολογικό υπόβαθρο. Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση της παραμόρφωσης αυτής είναι τα στενά παπούτσια και η παρουσία πλατυποδίας. Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες, λόγω κατασκευής και λόγω ιδιαιτερότητας των υποδημάτων τους.

Κλινική εικόνα

Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο, ερεθισμό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, δυσχέρεια στη βάδιση και δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής θα επισκεφθεί τον ειδικό χειρουργό ορθοπεδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της πάθησης αρχικά γίνεται με νάρθηκες, ασκήσεις, με αλλαγή των υποδημάτων και με αλλαγές στην καθημερινότητα, αλλά δυστυχώς αυτό προσφέρει μόνο προσωρινή βελτίωση.
Η χειρουργική θεραπεία προσφέρει τελική λύση στο πρόβλημα, διορθώνει την παραμόρφωση, ευθυγραμμίζει το πόδι και βοηθάει τον ασθενή να επιστρέψει σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες.
Υπάρχουν πολλές σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι για τη διόρθωση της παραμόρφωσης αυτής. Η επιλογή της μεθόδου και της τεχνικής θα γίνει από τον ειδικό χειρουργό ορθοπεδικό με βάση το είδος της παραμόρφωσης, την ηλικία και τις καθημερινές ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Οι σύγχρονες τεχνικές είναι αναίμακτες, ελάχιστα επεμβατικές και προσφέρουν μία γρήγορη και ασφαλή αποκατάσταση της παραμόρφωσης. Ο ασθενής βαδίζει άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφει σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες.

Εάν παρουσιάζετε μία τέτοια παραμόρφωση στο μεγάλο δάχτυλο του άκρου ποδός, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ειδικό ορθοπεδικό χειρουργό για την αξιολόγηση της κατάστασης σας και την αντιμετώπιση του προβλήματος.