Skip to main content

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους σημαντικούς συνδέσμου στο γόνατο. Eίναι ισχυρό σταθεροποιητικό στοιχείο του γόνατος. Bρίσκεται στο κέντρο του γόνατος με λοξή φορά και συνδέει την κνήμη με τον έξω μηριαίο κόνδυλο. Προσφέρει σταθερότητα κατά τη βάδιση το τρέξιμο και γενικότερα στην άθληση και τις λοιπές δραστηριότητες του γόνατος.
Πολλές φορές κατά την έντονη δραστηριότητα καταπονείται και μπορεί να υποστηρίξει ρήξη (να «σπάσει»), εάν το γόνατο υποστεί στροφική κάκωση ή αν υποστεί κάκωση με το γόνατο σε πλήρη έκταση.

Κλινική Εικόνα – Διάγνωση

Όταν κάποιος υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού αισθάνεται συνήθως έναν έντονο πόνο στο γόνατο με το γόνατο να πρήζεται και να νιώθει έντονη αστάθεια στην προσπάθειά του να στηριχθεί σε αυτό. Ο πόνος και το οίδημα σιγά-σιγά υποχωρούν όσο περνούν οι μέρες αλλά η αστάθεια παραμένει.
Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία γόνατος). Όταν τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να καθοριστεί η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Θεραπεία

Συνήθως ο γιατρός συστήνει αρχικά παγοθεραπεία, ανάπαυση με το σκέλος σε ένα μαξιλάρι και χορήγηση παυσίπονων/αντιφλεγμονωδών για τη φλεγμονή και τον πόνο.

Σε νέους και δραστήριους συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες και με πιο περιορισμένη δραστηριότητα πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο, οπότε και ακολουθείται συντηρητική αγωγή με φυσικοθεραπεία και ενδυνάμωση.

Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του προσθίου χιαστού γίνεται αρθροσκοπικά με χρήση ειδικής κάμερας και περιλαμβάνει αντικατάσταση του ραγέντος προσθίου χιαστού είτε με αυτομόσχευμα (μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή) είτε με συνθετικό μόσχευμα. Συνήθως χρησιμοποιείται το αυτομόσχευμα, το οποίο μπορεί να είναι είτε τμήμα επιγονατιδικού τένοντα είτε δέσμη των ισχιοκνημιαίων τενόντων (hamstrings). Ο ασθενής συνήθως παραμένει στην κλινική μόνο για μία ημέρα και εξέρχεται από την κλινική περπατώντας χρησιμοποιώντας πατερίτσες. Αμέσως μετά το εξιτήριο και αφού μετά από μερικές ημέρες ελεγχθεί το γόνατο, ο ασθενής ξεκίνα την αποκατάστασή του με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ακολουθώντας ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης μέσω του οποίου επιτυγχάνεται πλήρης λειτουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και πλήρης επιστροφή στις αθλητικές και τις λοιπές καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου - Τομείς Εξειδίκευσης Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπαιδικός Χειρούργος