Skip to main content
CASE STUDIES - Q&A

Αρθροσκόπηση Γόνατος: Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Αρθροσκόπηση γόνατος - Δρ. Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπεδικός Χειρουργός

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος σας χωρίς να απαιτείται μεγάλη τομή.
Ο άρτια εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός Ελευθέριος Καραδήμας, MD, MSc εξειδικεύεται στην αρθροσκόπηση γόνατος και απαντά στις ερωτήσεις σας.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική που μου επιτρέπει να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος μέσω μιας μικρής τομής. Αυτή η τεχνική απαιτεί ένα αρθροσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με φακό και κάμερα.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, εισάγουμε το αρθροσκόπιο σε μια τομή μεγέθους κουμπότρυπας γύρω από το γόνατό. Το αρθροσκόπιο μεγεθύνει και προβάλλει εικόνες του εσωτερικού του γονάτου σας, σε μια οθόνη. Αυτό παρέχει σαφή εικόνα των ιστών και των
δομών με μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση, που μπορεί να μην είναι ορατές με εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία.

Πότε μπορεί να χρειαστώ αρθροσκόπηση γόνατος;

Ως οι μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα, τα γόνατά είναι επιρρεπή σε πολλούς επώδυνους τραυματισμούς και καταστάσεις. Μπορεί να συστήσουμε αρθροσκόπηση γόνατος εάν έχετε πόνο στο γόνατο που δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία και
φάρμακα.

Όπως στην περίπτωση της κυρίας Τ.Σ, ηλικίας 35 ετών, από την Αθήνα, που χειρούργησαμε πρόσφατα. Η εν λόγω κυρία στραβοπάτησε προ ενός μηνός περίπου και τραυμάτισε το δεξιό γόνατο της. Εκείνη την στιγμή ένιωσε έναν έντονο πόνο στο δεξιό της γόνατο, ο οποίος δεν της επέτρεπε να ρίξει όλο το βάρος της και ούτε να περπατήσει ευχερώς. Το ξεκούρασε, έβαλε πάγο και πήρε αντιφλεγμονώδη προκειμένου να ανακουφιστεί. Πράγματι, οι ενοχλήσεις υποχώρησαν αλλά δεν εξαφανίστηκαν. Σταδιακά, μπορούσε να βαδίσει αλλά ένιωθε συνέχεια ενοχλήσεις. Με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου, όπου η κλινική εξέταση και ο προτεινόμενος απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία έδειξαν ρήξη του έσω μηνίσκου του δεξιού της γόνατος. Αρχικά της πρότεινα φυσικοθεραπεία, η οποία δεν της προσέφερε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση. Οπότε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αρθροσκοπική αποκατάσταση του προβλήματος της. Η ασθενής, αφού ολοκλήρωσε τον προεγχειρητικό της έλεγχο, υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση υπό περιοχική αναισθησία. Έμεινε κλινήρης για 3-4 ώρες έως ότου περάσει η δράση της νάρκωσης, σηκώθηκε, περπάτησε χωρίς ενοχλήσεις και ανεβοκατέβηκε σκαλοπάτια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, γεγονός που της έκανε εντύπωση. Αφού ένιωσε εμπιστοσύνη στο χειρουργημένο πόδι της, πήρε εξιτήριο και έφυγε περπατώντας για το σπίτι της. Ήταν ενθουσιασμένη γιατί πλέον περπατούσε χωρίς καμμιά ενόχληση. Της συνέστησα να βαστάει ένα βοήθημα μόνο και μόνο για να μην κουράσει το πόδι της, να βάζει συνεχώς πάγο και να παίρνει τα φάρμακά της. Σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, η ασθενής επέστρεψε σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες. Μπόρεσε να ξεκινήσει τις αθλητικές δραστηριότητες μετά από ένα μήνα.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως:

Εάν δούμε κατεστραμμένο ή τραυματισμένο ιστό κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία για την επιδιόρθωση του προβλήματος, εκείνη τη στιγμή.

Τι να περιμένω από μια διαδικασία αρθροσκόπησης γόνατος;

Αρχικά, θα εξετάσουμε προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσουμε μια φυσική εξέταση για να βεβαιωθούμε ότι, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι κατάλληλη για εσάς. Μαζί θα συζητήσουμε επίσης, τον καλύτερο τύπο αναισθησίας για εσάς: τοπική, περιοχική ή γενική.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, κάνουμε μια μικρή τομή στο γόνατο και εισάγουμε το αρθροσκόπιο. Γεμίζουμε την άρθρωση του γόνατος με φυσιολογικό ορό, ώστε να μπορούμε να δούμε τις δομές πιο καθαρά.

Μόλις εντοπίσουμε την περιοχή βλάβης των ιστών, κάνουμε 1-2 νέες τομές, εξίσου μικρές με την πρώτη, για να εισάγουμε μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, αφαιρούμε τα εργαλεία, αποστραγγίζουμε το υγρό από το γόνατο και κλείνουμε τις
τομές.

Επειδή η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ελάχιστα επεμβατική, αντιμετωπίζετε λιγότερη αιμορραγία, ουλές και πόνο συγκριτικά με μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Το πιθανότερο είναι να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Εάν δεν υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, η ανάρρωση σας θα ολοκληρωθεί πλήρως μέσα σε 4-6 εβδομάδες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αρθροσκόπηση γόνατος, μπορείτε να καλέσετε τον ορθοπαιδικό χειρουργό Ελευθέριος Καραδήμας, MD, MSc ή να επισκεφθείτε το ιατρείο του για μια πλήρη αξιολόγηση, συμπληρώνοντας την online φόρμα εδώ ή καλώντας στο 213 0047059.