Skip to main content
ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οστεοειδές οστέωμα κοτύλης. Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας του

Πανελλήνιο Συνέδριο Πολλαπλής Σκλήρυνσης - Ορθοπαιδικές Παθήσεις σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπαιδικός Χειρούργος, Τραυματιολόγος

Οκτ 2006: Γ. Κυρίτσης, Χ. Παυλόπουλος, Ε. Μητροπούλου, Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Ελ. Καραδήμας «Οστεοειδές οστέωμα κοτύλης. Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας του» στο 62ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. (Αθήνα 3-7 Οκτωβρίου 2006)

Σκοπός

Η παρουσίαση μιας τεχνικής θεραπείας μιας δύσκολης περίπτωσης οστεοειδούς οστεώματος λόγω εντόπισης, ελάχιστα επεμβατικής με εξίσου ελάχιστη καταστροφή μαλακών μορίων και οστού.

Υλικό-Μέθοδος

Ασθενής, θήλυ, 15 ετών, προσήλθε στα ιατρεία της κλινικής μας με χρόνιο συνεχές άλγος στο αριστερό ισχίο και χωλότητα από 4μήνου, που δεν υποχωρούσε με την συντηρητική αγωγή. Ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, αξονική τομογραφία & μαγνητική τομογραφία) συνηγορούσε υπέρ της ύπαρξης οστεοειδούς οστεώματος στην οροφή της αριστερής κοτύλης εγγύτατα στην αρθρική επιφάνεια.
Η αντιμετώπισή του διενεργήθηκε με τη μέθοδο της εξάχνωσης με ραδιοκύματα (Elmann) υπό CT καθοδήγηση και χρήση C-arm στο χειρουργείο. Περιγράφουμε την τεχνική αυτή.

Αποτελέσματα

Η ασθενής νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας (O.D.C) και εξήλθε από το νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες περιπατητική. Παρουσίασε άμεση μετεγχειρητική ανακούφιση χωρίς επανεμφάνιση πόνου και χωλότητος και επανήλθε πλήρως στις καθημερινές της δραστηριότητες έκτοτε. Δεν είχαμε έως σήμερα καμμία επιπλοκή. Η χειρουργική τομή είναι ελάχιστη και δύσκολα διακρίνεται. Ο ακτινολογικός έλεγχος παρά το βραχύ μετεγχειρητικό διάστημα είναι ικανοποιητικός.

Συμπέρασμα

Αυτή η μέθοδος θεραπείας του οστεοειδούς οστεώματος θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματική, ασφαλής, εύκολη ως προς την εκτέλεσή της και με θεαματικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην χρονική διάρκειά εκτέλεσής της και το κοσμητικό αποτέλεσμα που επιφέρει στον ασθενή. Προτείνεται ιδιαίτερα ως μέθοδος εκλογής σε δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές του σκελετού.