Skip to main content

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος σας χωρίς να απαιτείται μεγάλη τομή. Ο άρτια εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός Ελευθέριος Καραδήμας, MD, MSc εξειδικεύεται στην αρθροσκόπηση γόνατος και απαντά στις ερωτήσεις σας.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική που μου επιτρέπει να διαγνώσω και να θεραπεύσω προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος μέσω μιας μικρής τομής. Αυτή η τεχνική απαιτεί ένα αρθροσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με φακό και κάμερα.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, εισάγω το αρθροσκόπιο σε μια τομή μεγέθους κουμπότρυπας γύρω από το γόνατό σας. Το αρθροσκόπιο μεγεθύνει και προβάλλει εικόνες του εσωτερικού του γονάτου σας, σε μια οθόνη. Αυτό παρέχει μια σαφή εικόνα των ιστών και των δομών που μπορεί να μην είναι ορατές με μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση, όπως η μαγνητική τομογραφία.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ αρθροσκόπηση γόνατος;

Όπως στην περίπτωση της κυρίας Τ.Σ ηλικίας 35 ετών από την Αθήνα που χειρούργησα πρόσφατα. Η εν λόγω κυρία στραβοπάτησε προ ενός μηνός περίπου και τραυμάτισε το δεξιό γόνατο της. Ένιωσε εκείνη την στιγμή έναν έντονο πόνο στο δεξιό της γόνατο, ο οποίος δεν της επέτρεπε να ρίξει όλο το βάρος της και ούτε να περπατήσει ευχερώς. Το ξεκούρασε, έβαλε πάγο και πήρε αντιφλεγμονώδη προκειμένου να ανακουφιστεί.

Πράγματι οι ενοχλήσεις υποχώρησαν αλλά δεν εξαφανίστηκαν. Σταδιακά μπορούσε να βαδίσει αλλά ένιωθε συνέχεια ενοχλήσεις. Με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου όπου η κλινική εξέταση και ο προτεινόμενος απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία έδειξαν ρήξη του έσω μηνίσκου του δεξιού της γόνατος. Της πρότεινα φυσικοθεραπεία η οποία δεν της προσέφερε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση. Οπότε αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε αρθροσκοπική αποκατάσταση του προβλήματος της. Η ασθενής αφού ολοκλήρωσε τον προεγχειρητικό της έλεγχο, υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση υπό περιοχική αναισθησία.

Έμεινε κλινήρης για 3-4 ώρες, και αφού πέρασε η δράση της νάρκωσης, σηκώθηκε, περπάτησε χωρίς ενοχλήσεις, γεγονός που της έκανε εντύπωση, ανεβοκατέβηκε σκαλοπάτια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και αφού ένιωσε εμπιστοσύνη στο χειρουργημένο πόδι της, πήρε εξιτήριο και έφυγε περπατώντας για το σπίτι της. Ήταν ενθουσιασμένη γιατί πλέον περπατούσε χωρίς καμιά ενόχληση. Της συνέστησα να βαστάει ένα βοήθημα μόνο και μόνο για να μην κουράσει το πόδι της, να βάζει συνεχώς πάγο και να παίρνει τα φάρμακα της. Σε δεκαπέντε ημέρες η ασθενής επέστρεψε σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες. Τις αθλητικές δραστηριότητες της πρότεινα να τις ξεκινήσει μετρά τον μήνα.

Ως οι μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα, τα γόνατά είναι επιρρεπή σε πολλούς επώδυνους τραυματισμούς και καταστάσεις. Μπορεί να συστήσω αρθροσκόπηση γόνατος εάν έχετε πόνο στο γόνατο που δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία και φάρμακα.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως:

Ρήξη μηνίσκου
Ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
Χαλαρά θραύσματα ιστών ή χόνδρων
Πόνος στο γόνατο και φλεγμονή

Εάν δω κατεστραμμένο ή τραυματισμένο ιστό κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, μπορεί να χρησιμοποιήσω εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία για την επιδιόρθωση του προβλήματος.

Τι να περιμένω από μια διαδικασία αρθροσκόπησης γόνατος;

Αρχικά, θα εξετάσω προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσω μια φυσική εξέταση για να βεβαιωθώ ότι, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι κατάλληλη για εσάς. Μαζί θα συζητήσουμε επίσης, τον καλύτερο τύπο αναισθησίας για εσάς: τοπική, περιοχική ή γενική.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, κάνω μια μικρή τομή στο γόνατο και εισάγω το αρθροσκόπιο. Γεμίζω την άρθρωση του γόνατος με φυσιολογικό ορό, ώστε να μπορώ να δω τις δομές πιο καθαρά.

Μόλις εντοπίσει την περιοχή βλάβης των ιστών, κάνω 1-2 νέες τομές, εξίσου μικρές με την πρώτη, για να εισάγω μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Όταν ολοκληρώσω τη θεραπεία του γόνατος, αφαιρώ τα εργαλεία, αποστραγγίζω το υγρό από το γόνατο και κλείνω τις τομές.

Επειδή η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ελάχιστα επεμβατική, αντιμετωπίζετε λιγότερη αιμορραγία, ουλές και πόνο συγκριτικά με μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Το πιθανότερο είναι να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Εάν δεν υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, η ανάρρωση σας θα ολοκληρωθεί πλήρως μέσα σε 4-6 εβδομάδες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αρθροσκόπηση γόνατος, επισκεφθείτε το ιατρείο μας για μια πλήρη αξιολόγηση, κλείνοντας σήμερα το ραντεβού σας συμπληρώνοντας την online φόρμα εδώ ή καλώντας στο 213 0047059.