Skip to main content
ΚΟΙΝΕΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ - ΠΑΘΗΣΕΙΣ

6 Ερωτήσεις για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

6 Ερωτήσεις για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Δρ. Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπεδικός Χειρουργός

1. Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση η οποία οφείλεται σε παγίδευση του μέσου νεύρου στη βάση της παλάμης κοντά στον καρπό λόγω φθοράς και σκλήρυνσης (εκφύλιση) του ινοχόνδρινου σωλήνα (καρπιαίος σωλήνας), μέσα από τον οποίο περνάει το μέσο νεύρο στο σημείο αυτό.

2. Τι προκαλεί το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Για πολλούς ανθρώπους, η ακριβής αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα δεν είναι γνωστή. Για κάποιους είναι αποτέλεσμα άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, ο υποθυρεοειδισμός ή η εγκυμοσύνη.
Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εμφανίζεται, συνήθως, στους ανθρώπους που κάνουν συχνά επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια τους, ή βαριά χειρωνακτική εργασία.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα ή άλγος στην περιοχή του καρπού ή και στα δάκτυλα, συνήθως στον δείκτη, τον μέσο, ή και τον αντίχειρα. Καθώς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα που περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, πόνο που μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος του βραχίονα και αδυναμία χρήσης του χεριού με αποτέλεσμα να πέφτουν τα πράγματα από τα χέρια .

Συχνά, παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με τους καρπούς λυγισμένους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην περιοχή του καρπού.

Οι χρόνια πάσχοντες από Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να χάσουν την ικανότητα να διακρίνουν με το άγγιγμα τη διαφορά μεταξύ ζεστού και κρύου, λόγω προοδευτικής διαταραχής της αισθητικότητας. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν ατροφία των μυών του θέναρος, δηλαδή αυτών που βρίσκονται στη βάση του αντίχειρα στο σημείο που συναντά την παλάμη.

4. Με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Ο γιατρός σας θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας, θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός θα καθορίσει εάν έχετε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα χρησιμοποιώντας κάποιες ειδικές κλινικές δοκιμασίες. Η διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις ή και ακτινογραφίες που μπορούν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει κάταγμα, αρθρίτιδα ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

5. Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Οι μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνουν:

  1. Την τοποθέτηση νάρθηκα
  2. Την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  3. Την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων
  4. Την φυσικοθεραπεία
  5. Την παγοθεραπεία

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες αποτύχουν, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση είναι γρήγορη, αναίμακτη, γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί 15 λεπτά περίπου και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως σπίτι του. Σε 15 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

6. Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε συχνά μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο στα δάχτυλα, τα χέρια ή τους καρπούς σας, εάν σας πέφτουν συχνά αντικείμενα από τα χέρια, εάν δυσκολεύεστε σε λεπτές κινήσεις, όπως η πληκτρολόγηση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη διάκριση του ζεστού ή του κρύου με το άγγιγμα, εάν ξυπνάτε τις πρώτες πρωινές ώρες και θέλετε να τρίψετε ή να τινάξετε το χέρι σας.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στο ιατρείο μας συμπληρώνοντας την online φόρμα εδώ ή καλώντας στο 213 0047059.