Skip to main content
ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Κατάγματα καρπού: Αιτίες, Συμπτώματα & Θεραπεία

Κατάγματα καρπού: Αιτίες, Συμπτώματα & Θεραπεία - Δρ. Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπεδικός Χειρουργός

Ο καρπός αποτελείται από οκτώ μικρά οστά τα οποία συνδέονται με τα δύο μακριά οστά του αντιβραχίου, την κερκίδα και την ωλένη. Αν και οποιοδήποτε από αυτά τα 10 οστά μπορεί να σπάσει, στατιστικά τα περισσότερα κατάγματα αφορούν την κερκίδα και ονομάζονται κατάγματα της περιφερικής κερκίδας από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Γενικότερα, τα κατάγματα διακρίνονται σε:

  • Σταθερά μη παρεκτοπισμένα: είναι τα κατάγματα στα οποία τα κομμάτια του οστού δεν έχουν μετατοπιστεί.
  • Ασταθή: είναι τα κατάγματα στα οποία τα κομμάτια των οστών μετατοπίζονται, οπότε εμφανίζεται μεγάλη παραμόρφωση στον καρπό.
  • Ενδαρθρικά: είναι τα κατάγματα τα οποία επεκτείνονται μέσα στην άρθρωση του καρπού και διαταράσσουν τη συνέχεια της αρθρικής επιφάνειας.
  • Εξωαρθρικά: είναι τα κατάγματα στα οποία η αρθρική επιφάνεια διατηρείται ανέπαφη.
  • Συντριπτικά: είναι τα κατάγματα στα οποία το οστό θρυμματίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια, γεγονός που τα καθιστά ασταθή.
  • Ανοικτά: είναι τα κατάγματα στα οποία κάποιο τμήμα του σπασμένου οστού διαπερνά το δέρμα με αποτέλεσμα να εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον.Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από την είσοδο μικροβίων μέσα στα οστά.

Κατάγματα καρπού: Αιτίες

Ένα κάταγμα μπορεί να συμβεί όταν ασκηθεί βία σε οποιοδήποτε από τα οστά του καρπού, όπως για παράδειγμα μετά από πτώσεις πάνω σε τεντωμένο χέρι, τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από μεγάλο ύψος, κ.α. Επιπλέον, τα αδύναμα οστά (όπως στην περίπτωση της οστεοπόρωσης) τείνουν να σπάνε πιο εύκολα.

Κατάγματα καρπού: Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα των καταγμάτων του καρπού περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο
  • Οίδημα
  • Επώδυνη κινητικότητα του χεριού
  • Παραμόρφωση του καρπού.

Κατάγματα καρπού: Διάγνωση

Η διάγνωση των καταγμάτων καρπού γίνεται με απλή ακτινογραφία από τον ορθοπεδικό γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει το κάταγμα και θα προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία. Σε περιπτώσεις ενδαρθρικών καταγμάτων ενδέχεται να απαιτηθεί αξονική τομογραφία, ώστε να απεικονιστεί ακριβώς ο βαθμός κάκωσης της αρθρικής επιφάνειας. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται συνδεσμική βλάβη του καρπού ή κάταγμα των μικρών οστών του καρπού—όπως στην περίπτωση του σκαφοειδούς κατάγματος—μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μαγνητική τομογραφία για να αποφευχθεί η άσηπτη νέκρωση.

Κατάγματα καρπού: Θεραπεία

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα κατάγματα του καρπού αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το είδος θεραπείας που θα συστήσει ο ορθοπεδικός είναι:

  • Τα χαρακτηριστικά του κατάγματος (βαθμός αστάθειας, μέγεθος παρεκτόπισης, ενδαρθρικό ή εξωαρθρικό κάταγμα, κ.λπ.)
  • Η ηλικία του ασθενούς
  • Η γενική υγεία του ασθενούς
  • Οι δραστηριότητες και συνήθειες της καθημερινότητας του ασθενούς

Σε περίπτωση που το κάταγμα είναι σταθερό μη παρεκτοπισμένο, η θεραπεία μπορεί να γίνει συντηρητικά με τη χρήση νάρθηκα ή γύψου. Οι υπόλοιποι τύποι καταγμάτων του καρπού πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά είτε με εσωτερική ή εξωτερική οστεοσύνθεση είτε με αρθροσκόπηση. Ειδικότερα, η μέθοδος της αρθροσκόπησης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς διευκολύνει την εκτίμηση της ανάταξης της αρθρικής επιφάνειας και των συνόδων συνδεσμικών βλαβών.

Κατάγματα καρπού: Αποκατάσταση

Τις περισσότερες φορές, η αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για την θεραπεία των καταγμάτων του καρπού διαρκεί περίπου δύο μήνες. Συνήθως, μετά την εγχείρηση, ο γιατρός σας θα σας τοποθετήσει έναν νάρθηκα για 2 εβδομάδες μέχρι να αφαιρέσει τα ράμματα. Ύστερα, θα σας συστήσει φυσικοθεραπείες για την αποκατάσταση της κίνησης του καρπού και των δαχτύλων καθώς και για την ενδυνάμωση των μυών του καρπού.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρετε από έντονο πόνο στον καρπό, κλείστε το ραντεβού σας στο ιατρείο μας, συμπληρώνοντας την online φόρμα εδώ ή καλώντας στο 213 0047059.